PEDAGOGER 2022/2023

Tidligere pedagoger/gjestelærere - se under

Kari Helene Østby («Elena»)
Dansepedagog, daglig leder og stifter av Centro de Flamenco (CdF)

VIDEO: «Mine 30 år med FLAMENCO» (1991-2021)


Startet å danse som 5-åring hos Vera Grimsgaards Ballettskole og gikk ballettlinjen på Fagerborg videregående skole. Utdannet ved Statens Balletthøgskole (88-91), der hun ble introdusert for flamenco av Inger Lise Eid. Videreutdannet i New York v/Broadway Dance Center (Ballet Arts), Steps Dancestudio og v/Fazil's Studio, siste med hovedvekt på kun flamencodans. Har studert ved Amor de Dios i Madrid, samt tatt workshop i Sevilla og Jeréz og har jevnlig invitert gjestepedagoger til Norge for å holde workshops. 

Startet å undervise flamenco v/Spin Off og Dansestudioet og fortsatte på Studio Oscar. Etablerte Centro de Flamenco i 1995 med tidligere partner og flamencogitarist David Cotto Rojas (se produksjoner), men har siden 2004 drevet senteret i egen regi. I over 25 år har hun produsert flamencoforestillinger og invitert mange prisbelønte artister til samarbeid. Er timelærer i flamencodans ved Kunsthøgskolen, har undervist og/eller koreografert for DanseFOT, Happy Feet, Operahøgskolen, Riksteateret, Flamenco Trondheim, Attic i Drammen m.fl. Har opptrådt i div festivaler, danset i musikk-videoer og deltatt i flere TV-program. Turnert m/Rikskonsertene (Den kulturelle Skolesekken/Spaserstokken) med barnehage-, skole- og institusjonskonserter. Medstifter av gruppen Flamencura og etablerte Compañía Centro de Flamenco (2019). Arrangør og initiativtaker av SPANISH HOURS på kulturkaféen Uhørt - et treffsted for alle flamenco-interesserte, der vi kan hygge oss sammen og danse Sevillanas og Flamenco.

Selene Muñoz

Gjestepedagog (Website)


Født i Spania og startet å danse som 4-åring. Da hun var 14 år begynte hun å studere på flamencostudioet «Amor de Dios» og deretter ved «Royal Conservatory of Dance» i Madrid. Med spansk far og dansk mor har hun jobbet som utøvende kunstner i begge land.

Har mottatt flere prestisjetunge priser som danser og koreograf og fikk hele 3 priser for «Alegría de papel» i koreografikonkurransen «Certamen de Coreografía de Danza Española y Flamenco» (Madrid 2013).  Vant førsteprisen i «Dancing With The Stars» for The Danish Television. Ble nominert for «Dancer of the Season» i CPH Culture (2021/2022) og har mottatt flotte omtaler, bl.a. for sine produksjoner «7SENSES» og "Libertad". Hun har opptrådt i hele verden, som bl.a.: Guggenheim Museum in New York, World Expo in Shanghai, Flamenco Festival of London and USA, Reina Sofia Museum in Madrid, David Tower in Jerusalem, Bergen International Festival, Royal Danish Theatres, Danish Operahouse, Louisiana Museum of Modern Art in Denmark, International Guitar Festival of Denmark, Lisinski Concert Hall in Croatia, Flamenco Festival of Zagreb, Tchaikovsky Concert Hall and House of Music in Moscow and Cemal Resit Rey Concert Hall in Istanbul. Hun har opptrådt for The Royal Danish Family ved flere anledninger.

Selene Muñoz er en ettertraktet pedagog og gir Workshops og Masterklasses i Spania, og ofte i sammenheng med forestillinger og turnéer i utlandet. Hun samarbeider med mange spennende musikere og er en kreativ dansekunstner, noe som gjenspeiler seg i hennes fantastiske kostymer, designet By Luna Design.

Selene gjestet Festspillende i Bergen, med sin produksjon «7SENSES» i Grieghallen (mai 2022) og holdt i etterkant en 3- dagers workshop på CdF i Oslo.

Holder WORKSHOP på Centro de Flamenco 3. - 5. mars 2023. Special guest på SPANISH HOURS søndag 5. mars

Selene Muñoz kommer tilbake i juni for årets Sommerkurs på CdF.


Jesús Fernández

Gjestepedagog (Website)


Kommer fra Cadiz, men er bosatt i Madrid. Startet å danse som 6-åring og har mottatt flere priser og utmerkelser i diverse flamencokonkurranser og ble nylig nominert som finalist i «VIII Premios LORCA 2022». Han har 4 års utdannelse med «Bachelor en Educación Danza», ved Conservatorio Superior de Danza "Maria de Ávila" (CSDMA) - høyeste danseutdannelse i Spania. Fernández har turnert så å si over hele verden, både som danser, koreograf og pedagog. Har jobbet med Aurora Vargas, Juana la del Revuelo, Capullo de Jeréz, Antonio Reyes, Belén López, Manuel Liñan og Marco Flores. Vært danser i kompaniet til Rafaela Carrasco og danser i «La Espina» m/Olga Pericet. Gjorde debut med sin egen forestilling «Ataduras» i Festival de Jerez 2011, og høstet flotte omtaler for sine produksjoner «Puntos Inacabados» og «Gaditaneando». Presenterte nylig sin siste produksjon «La Pepa». Opptrer ofte ved de mest anerkjente Tablaoer som Casa Patas, Tablao Coral de la Moreria, Las Tablas, Los Gallos, El Flamenco m.fl. Underviser bl.a ved Flamencostudioet Amor de Dios i Madrid. 
I Norge har han vært med i flere av våre produksjoner bl.a. «Flamenco de mi Alma», «Flamenco con mil Amores», «CdF 20-års Jubileumsforestilling», «Noche Flamenca» og siste FLAMENCO MMXIX (2019). Har turnert m/Rikskonsertene, opptrådd i Telemarkfestivalen, Olavsfestdagene og i flere settinger i regi av CdF.
Jesús Fernández har vært vår gjestepedagog siden 2004.

Holder WORKSHOP på Centro de Flamenco 20. - 22. januar 2023

Marco Flores

Gjestepedagog (Website)


«What can be said about Marco Flores? As elegant as can be. Good taste, subtle, serene, sober, graceful, poise, rythm and a masterful frugality of movements... No flamenco dancer today says more with less» 
- Estela Zatania, DeFlamenco.com

Marco Flores kommer fra Arcos de la Frontera (Cádiz), men bor i Madrid. Har mottatt en rekke prestisjetunge priser og utmerkelser (se egen website). Startet sin karriere som danser i kompaniet til Sara Baras og deretter Rafaela Carrasco. Ikke lenge etter ble han invitert som gjestedanser i forestillinger til Mercedez Ruíz og Miguel Ángel Berna. Flyttet til Madrid i 2001 og startet samarbeid med bl.a Olga Pericet, Manuel Liñan og Daniel Doña. Produksjoner som 2 en Compañia, Chanta la Mui, Complot, En sus 13, ble alle kritikerroste forestillinger som ble oppført i diverse festivaler. Med tittel Marco Flores CIA presenterte han sin egen soloforestilling DeFlamencas i Gran Teatro de Córdoba (2010), noe som bekreftet en stor artist og utøver såvel koreograf, produsent og ressigør. I 2014 ble hans Laberíntica fremført med stor suksess under Festival de Jerez. Samme år ble han invitert til Festival de Jerez Opening Gala, med forestillingen Las cinco estaciones. Andre produksjoner kan nevnes; DeFlamencas, Tránsito, Laberíntica, Entrar al Juego m.fl. Aktuell med forestillingen «SOTA, CABALLO Y REINA» i Festival de Jerez 27. februar 2023.

Marco koreograferer for mange artister, for Ballet Nacional de España og turnerer verden over. Underviser jevnlig ved Flamencostudioet, Amor de Dios i Madrid. Se herlig video fra innstudering i studio, Fase Alterna, Flamenco eller denne videomixen: Cía. Marco Flores, Flamenco - Danza

Marco Flores var gjestedanser i våre produksjoner FLAMENCO de mi Alma (2008) og FLAMENCO MMXIX (2019) og var med i Olavshallen under Olavsfestdagene i Trondheim.

Holder WORKSHOP på Centro de Flamenco 6. - 8. januar 2023

Francesca «La Chica»

Gjestepedagog (Website)


Francesca er hoveddanser og koreograf i flamencokompaniet Puerto Flamenco som nok engang kommer til YAGORI Gipsy Music Festival i Oslo!

Hun har turnert og opptrådt i prestisjetunge festivaler som Womad i Adelaide og New Zealand, QPAC Theatre i Brisbane, Pittsburgh Arts Center i USA, Sziget Festival i Budapest, Sodra Teatren i Stockholm, Montreux Jazz Festival. I 2010 ble hun invitert til å opptre på Larachi Flamenco-festivalen i Sevilla, Malaga og Paris.

Francesca er hoveddanser for Eduardo Trassierra Flamenco Project, som hun opptrådte med i «Bienal de Flamenco» 2010 i Sevilla, og på Brosella Jazz Festival i Brussel. For tiden jobber hun i tablao «El Palacio Andaluz» og «El Arenal» samt «Tablao Alvarez Quintero» i Sevilla, Spania.

Se video - en nydelig Soleá med Bata de Cola

I samarbeid og i forbindelse med YAGORI-festivalen, hadde vi den glede å invitere til danseklasse med Francesca på Centro de Flamenco - september 2022.

Andrej Vujicic

Gjestepedagog (Website)


Andrej Vujicic, født i Beograd, startet sin internasjonale karriere som perkusjonist i Sydney, Australia. Han flyttet til Sevilla i 2000 der han har samarbeidet med artister som Lole Montoya, Manuel Molina, Familia Montoya, Carmelilla Montoya, Maria Serrano, Eduardo Trasierra, «La Tremendita», Encarnita Anillo m.fl. Han har opptrådt mye over de fem kontinenter, spilt i operahuset i Sydney og deltatt på viktige festivaler som Montreux Jazz Festival, WOMAD, Sziget Festival, Bienal Del Flamenco de Sevilla, Festival de Jerez, etc. Har jobbet i to år ved den anerkjente Tablao «El Arenal» i Sevilla sammen med blant andre La Tana, Rafael Campallo, El Junco, Pepe de Pura og Rafael de Utera.

Sammen med sin kone har de gruppen Puerto Flamenco, som gjentatte ganger har gjestet YAGORI-festivalen i Oslo, og nå med ny forestilling i september!

Se video «Flamenco Palmas Duo» med Francesca.

I samarbeid og i forbindelse med YAGORI-festivalen, hadde vi den glede å invitere til kurs i PALMAS & COMPÁS med Andrej på Centro de Flamenco - september 2022.

Farruquito

«The Greatest Flamenco Dancer of the New Century» - The New York Times

Gjestepedagog (Website)


Juan Manuel Fernández Montoya (Farruquito) kommer fra Sevilla og har vokst opp med flamencokunst i sin reneste form - Flamenco puro. Hans far (El Moreno) var sanger, moren (La Farruca) og hans to yngre brødre (El Farru og El Carpeta) er velrenommerte dansere, og hans bestefar var den legendariske flamencodanseren Farruco - grunnleggeren av en unik flamencoskole. Da Farruquito var 15 år døde hans bestefar, og som eldst av fire søsken og arvtager av det mest aktede flamencodynastiet i Spania har han tatt ansvar for å opprettholde og videreføre den umiskjennelige Farrucostilen. Han er også produsent og låtskriver, en habil gitarist, og komponerer ofte musikk til sine egne produksjoner. «Raíces Flamencas» var hans første egne produksjon, deretter fulgte bl.a. de kritikerroste «Alma Vieja» ,«Sonerías», «Baile Flamenco», «Improvisao», «Baile Moreno», «Farruquito» og «Íntimo». Han har også vært med på div. CD-innspillinger med kjente musikere (med footwork)

● Allerede som fireåring debuterte han på Broadway

● Ti år gammel deltok han i åpningsseremonien i Paralympics i Barcelona

● Året etter sjarmerte han verden, da han danset med sin bestefar i filmen «FLAMENCO» av Carlos Saura (se fra ca 5 min)

● I 2003 ble han kåret av People Magazine til en av verdens vakreste. 

Han turnerer verden over og har alltid med seg musikere i verdensklasse, noe vi får oppleve i Oslo Konserthus (Store Sal), lørdag 23. april.  Se Promo Video

Ga Workshop på CdF april 2022

Karime Amaya

Gjestepedagog (Facebook)


Karime Amaya er danser i Farruquito's ensemble, Oslo Konserthus, lørdag 23. april.

Hun vokste opp i den store flamencofamilien, Amaya og er grandniesen til den legendariske Carmen Amaya (1913-1963) som sies å være den beste flamencodanser i historien. Carmen endret kvinners rett til å uttrykke seg gjennom dansen, revolusjenerte danseuttrykket med bl.a. heftig fotarbeide (noe som tidligere var tilegnet kun mannlige dansere) og brukte «high waisted» bukser som et symbol på hennes sterke karakter.


Karime Amaya's familie flyktet til USA og deretter til Mexico under den spanske borgerkrigen.

Hun debuterte som 9-åring i kompaniet til sine foreldre, Mercedes Amaya og gitarist Santiago Aguilar og flyttet senere tilbake til Spania. Siden debuten har hun turnert verden rundt og opptrer stadig som solist på de mest velkjente tablaoer, bl.a. Las Carboneras i Barcelona. Hun har blitt premiert under Festival de Jeréz og var hovedperson i dokumentaren «Bajarí», nominert for beste dokumentar ved Gaudí og Goya-prisene. Foruten samarbeidet med Farruquito har hun jobbet med de mest anerkjente artister som bl.a; Joaquin Cortes, Antonio Canales, Israel Galvan, Maria Pages, Tomatito, Gerardo Nunez, Postora Galvan, Manuela Carrasco m.fl. Karime er en av de mest kjente og respekterte flamencodansere i dag. Her en video mix.

Ga Workshop på CdF april 2022

Manuel Valencia

Gjestegitarist (Facebook)


Manuel Valencia er gitarist i Farruquito's ensemble, Oslo Konserthus, lørdag 23. april.

Kommer fra Jeréz og er en av de mest ettertraktede flamencogitarister i dag. Tross sin unge alder har han allerede erfaring på nasjonalt og internasjonalt nivå. Han har spilt med store artister som Jesús Méndez, Vicente Soto «Sordera», Manuel Agujetas, Pansequito, Tomasa «La Macanita»,  Juana del Pipa, Fernando Terremoto, David Carpio, María del Mar Moreno og Rocío Molina. Han presenterte sin mest kreative profil med flamencodanseren Manuel Liñán, i forestillingen «Baile de autor». Som solist debuterte han med stor suksess i Festival de Jeréz (2010). Han har spilt på alle de viktigste flamencofestivalene og blitt tildelt priser som bl.a. «Venencia Flamenca al Toque», «Giraldillo Revelación», «Beste akkompagnementgitarist» og for «Guitarra con Alma» (Gitar med sjel). I 2016 presenterte han sitt første album «Entre mis manos», i XIX Bienal de Flamenco de Sevilla.

Diskografi:

·   ●   Entre mis Manos - Manuel Valencia

  • Voz del Alba - Jesus Mendez 
  • Mi Verdad - David Carpio

Ga Workshop på CdF april 2022

Jesús Morente

Gitarist / sanger (Website)


Kommer fra Sevilla og er en veletablert gitarist i det norske musikkmiljøet. Begynte å studere i 6-årsalderen ved musikkonservatoriet i Badajoz og videre i Merida og Sevilla. Har undervist i Musikkvitensap ved Universitetet i Oslo og Oslo Fine Arts Academy. Repetitør ved Statens Balletthøgskole (KHiO) og Spin Off. Har opptrådt i diverse festivaler i Norge bl.a. Festspillene i Bergen, Oslo World Music Festival, Working Class Hero Festival i Drammen, Mela Festivalen i Oslo, World Arts & Performing Festival i Lahore (Pakistan) og i Nordic Flamenco Festival i Stockholm. Har turnert med Rikskonsertene siden 2003, medvirket på flere plateinnspillinger og samarbeider for tiden med artist Ingrid Jasmin Vogt. I 2002 var han med på forestillingen «FLAMENCO» i Nasjonalgalleriet som både sanger, gitarist og pianist. Har siden da vært med på de fleste av våre produksjoner. som bl.a. siste «FLAMENCO MMXIX» Medstifter av flamenco-trioen Flamencura og gir gjerne privattimer i flamencogitar. Har holdt workshop i «Compas» (palmas/rytme) og spiller for danseklasser på Centro de Flamenco

Tidligere pedagoger/gjestelærere

Andre gjesteartister - se PRODUKSJONER