Jesús Fernández

Gjestepedagog fra Spania

Jesús Fernández kommer fra Cadiz, men er bosatt i Madrid. Startet å danse som 6-åring og har mottatt flere priser og utmerkelser i diverse flamencokonkurranser. Våren 2019 ble han ferdig uteksaminert med «Bachelor en Educación Danza», etter 4 års utdannelse ved Conservatorio Superior de Danza "Maria de Ávila" (CSDMA) som tilbyr høyeste danseutdannelse i Spania.
Fernández har turnert så å si over hele verden, både som danser, koreograf og pedagog. Har jobbet med Aurora Vargas, Juana la del Revuelo, Capullo de Jeréz, Antonio Reyes, Belén López, Manuel Liñan og Marco Flores. Vært danser i kompaniet til Rafaela Carrasco og nylig danser i forestillingen La Espina med Olga Pericet. Gjorde debut med sin egen forestilling Ataduras i Festival de Jerez 2011, og høstet flotte omtaler for sine produksjoner Puntos Inacabados og Gaditaneando. Opptrer ofte ved de mest anerkjente Tablaoer som Casa Patas, Tablao Coral de la Moreria, Las Tablas, Los Gallos, El Flamenco m.fl. Underviser bl.a ved Flamencostudioet Amor de Dios i Madrid.
I Norge har han vært med i flere av våre produksjoner bl.a. Flamenco de mi Alma, Flamenco con mil Amores, CdF 20-års Jubileumsforestilling, Noche Flamenca og siste FLAMENCO MMXIX (2019). Har turnert m/Rikskonsertene, opptrådd i Telemarkfestivalen, Olavsfestdagene og i flere settinger i regi av CdF.
Jesús Fernández har vært vår gjestepedagog siden 2004. Holder Workshop 27. & 28. november på CdF. 

PEDAGOGER OG GJESTELÆRERE

Kari Helene Østby («Elena»)
Dansepedagog, daglig leder og stifter av Centro de Flamenco

VIDEO: «Mine 30 år med FLAMENCO» (1991-2021)


Startet å danse som 5-åring hos Vera Grimsgaard i Drammen og gikk ballettlinjen på Fagerborg videregående skole. Utdannet ved Statens Balletthøgskole 1991, der hun ble introdusert for flamenco av Inger Lise Eid. Tok 1 1/2 års videreutdannelse i New York ved Broadway Dance Center (Ballet Arts), med etterhvert hovedvekt på kun flamencodans ved Fazil's Dance Studio. Med flere studieopphold i Spania ved bl.a. studio Amor de Dios i Madrid, samt i Sevilla og Jeréz har hun knyttet gode kontakter med flamencoutøvere og invitert mange til samarbeid i Norge. Begynte å undervise flamenco våren 1993 v/Dansestudioet og Spin Off, men fortsatte i egen regi v/Studio Oscar.

Etablerte Centro de Flamenco i 1995 med tidligere partner og flamencogitarist David Cotto Rojas (se PRODUKSJONER), men har siden 2004 drevet senteret i egen regi. Foruten undervisning v/Centro de Flamenco er hun timelærer i flamencodans ved Kunsthøgskolen i Oslo (Statens Balletthøgskole), har undervist og/eller koreografert for DanseFOT, Happy Feet, Operahøgskolen, Riksteateret, Flamenco Trondheim, Attic i Drammen m.fl. Har opptrådt i diverse festivaler, danset i musikk-videoer og deltatt i flere TV-program. Turnert m/Rikskonsertene (Den kulturelle Skolesekken/Spaserstokken) med barnehage-, skole- og institusjonskonserter.

Har produsert flamencoforestillinger siden 1993 der både gjesteartister, danseelever og hun selv har medvirket. Holder flamencosession for utdrikningslag og tar danse-oppdrag for både private og firmaevents. Danser og medstifter av flamencogruppen FLAMENCURA.

Inger Lise Eid

FLAMENCO - foredrag & dialog

Utdannet ved Den Norske Balletthøyskole i 1976 (nå Norges Dansehøyskole), med videre spesialisering i spansk dans og flamenco fra Madrid og Sevilla. Har omfattende undervisningskompetanse, bl.a. som førsteamanuensis i spansk dans/flamenco ved avd. Dans, KHiO gjennom 36 år,

samt ved Norges Dansehøyskole, Spin Off Dansestudio, Operaens Ballettskole m.fl. Som kunstner har hun hatt oppdrag for bl.a. Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Den Norske Opera og Ballett, Carte Blanche, Festspillene i Bergen og de nasjonale høgskolene i scenekunst.
Sentralt blant hennes ca. 30 koreografiske arbeider er Den umulige hånd om F.G.Lorca (for Oslo internasjonale poesifestival 1986), Kontraster - mellom lys og skygge (Det Åpne Teatret 1994) og Misa Flamenca (Oslo Domkirke 1995), de to siste med kompaniet Todo Flamenco som hun initierte i 1991. Amasua (1992, co-koreograf m N.L.Svendsen) ble utnevnt til Kulturtiårs-prosjekt av Unesco, Paris. Transit #1 - til Malala hadde premiere under Stemmerettsjubileet i 2013, og filmversjon ble vist under Noche Flamenca (CdF) i 2018.
Inger Lise har vært rektor og senere dekan ved Statens Balletthøgsole/KHiO og forbundsleder i Norske Dansekunstnere (NoDa). Hun har representert dans, scenekunst og kultur i styrer og utvalg både nasjonalt og internasjonalt, og initierte og var styreleder i ProDa (Profesjonell Dansetrening). Internasjonalt fokus inkluderer mange års samarbeid med dansekunst i Zimbabwe og Mosambik, og studier i Sverige Tyskland, Ecuador og Bolivia.

Ble tildelt GMI (garantiinntekt for kunstnere) i 1979 og er æresmedlem av Norske Dansekunstnere og Peña Flamenca Noruega.

Holder Foredrag 30. & 31. oktober på CdF.

Jesús Morente

Gitarist / sanger

Jesús Morente kommer fra Sevilla, men er bosatt i Norge.
Han begynte å studere musikk i 6-årsalderen ved musikkonservatoriet i Badajoz og videre i Merida og Sevilla.
I Norge har han opptrådt i flere flamencoforestillinger i regi av Centro de Flamenco, bl.a. vår siste store produksjon FLAMENCO MMXIX i 2019.

Han har undervist i Musikkvitensap ved Universitetet i Oslo og Oslo Fine Arts Academy. Repetitør ved Statens Balletthøgskole (KHiO) og Spin Off. Har opptrådt i diverse festivaler i Norge bl.a. Festspillene i Bergen, Oslo World Music Festival, Working Class Hero Festival i Drammen, Mela Festivalen i Oslo, World Arts & Performing Festival i Lahore (Pakistan) og i Nordic Flamenco Festival i Stockholm. Har turnert med Rikskonsertene siden 2003 og har medvirket på flere plateinnspillinger. 

Stiftet bandet «Trio Son de Cuba» med musikere Luison Capote og Gerardo Orrego og samarbeider for tiden med artist Ingrid Jasmin Vogt.

Spiller for danseklasser ved Centro de Flamenco og er med som musiker i større og mindre events. Se link BOOKING.

Jesús Morente har holdt flere workshop i «Compas» som består av rytme, palmas (håndlapping) og Soniquete og har solide flamencokunnskaper som han deler med oss. Gir privattimer for flamencogitar.

Tidligere pedagoger/gjestelærere

Andre gjestedansere og musikere - se PRODUKSJONER