PEDAGOGER OG GJESTELÆRERE

Kari Helene Østby («Elena»)
Dansepedagog, daglig leder og stifter av Centro de Flamenco (CdF)

VIDEO: «Mine 30 år med FLAMENCO» (1991-2021)


Startet å danse som 5-åring hos Vera Grimsgaard i Drammen og gikk ballettlinjen på Fagerborg videregående skole. Utdannet ved Statens Balletthøgskole 1991, der hun ble introdusert for flamenco av Inger Lise Eid. Tok 1 1/2 års videreutdannelse i New York v/Broadway Dance Center (Ballet Arts), Steps Dancestudio og v/Fazil's Studio med hovedvekt på kun flamencodans. Har studert ved Amor de Dios i Madrid som nok er det mest anerkjente flamencostudio i Spania, samt workshop i Sevilla og Jeréz de la Frontera.

Startet å undervise flamenco v/Spin Off og Dansestudioet og fortsatte på Studio Oscar. Etablerte Centro de Flamenco i 1995 med tidligere partner og flamencogitarist David Cotto Rojas (se produksjoner), men har siden 2004 drevet senteret i egen regi. I over 25 år har hun produsert flamencoforestillinger og invitert mange prisbelønte artister til samarbeid. Mange har også holdt workshop på CdF.

Foruten fast undervisning v/CdF er hun timelærer i flamencodans ved Kunsthøgskolen i Oslo (Statens Balletthøgskole), har undervist og/eller koreografert for DanseFOT, Happy Feet, Operahøgskolen, Riksteateret, Flamenco Trondheim, Attic i Drammen m.fl. Har opptrådt i diverse festivaler, danset i musikk-videoer og deltatt i flere TV-program. Turnert m/Rikskonsertene (Den kulturelle Skolesekken/Spaserstokken) med barnehage-, skole- og institusjonskonserter. Danser og medstifter av FLAMENCURA og etablerte Compañía Centro de Flamenco (2019). Holder flamencosession for utdrikningslag og tar gjerne danseoppdrag for både private og firmaevents.  

Inger Lise Eid

FLAMENCO - foredrag & dialog


Utdannet ved Den Norske Balletthøyskole i 1976 (nå Norges Dansehøyskole), med videre spesialisering i spansk dans og flamenco fra Madrid og Sevilla. Har omfattende undervisningskompetanse, bl.a. som førsteamanuensis i spansk dans/flamenco ved avd. Dans, KHiO gjennom 36 år,

samt ved Norges Dansehøyskole, Spin Off Dansestudio, Operaens Ballettskole m.fl. Som kunstner har hun hatt oppdrag for bl.a. Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Den Norske Opera og Ballett, Carte Blanche, Festspillene i Bergen og de nasjonale høgskolene i scenekunst. Sentralt blant hennes ca. 30 koreografiske arbeider er Den umulige hånd om F.G.Lorca (for Oslo internasjonale poesifestival 1986), Kontraster - mellom lys og skygge (Det Åpne Teatret 1994) og Misa Flamenca (Oslo Domkirke 1995), de to siste med kompaniet Todo Flamenco som hun initierte i 1991. Amasua (1992, co-koreograf m N.L.Svendsen) ble utnevnt til Kulturtiårs-prosjekt av Unesco, Paris. Transit #1 - til Malala hadde premiere under Stemmerettsjubileet i 2013, og filmversjon ble vist under Noche Flamenca (CdF) i 2018.
Inger Lise har vært rektor og senere dekan ved Statens Balletthøgsole/KHiO og forbundsleder i Norske Dansekunstnere (NoDa). Hun har representert dans, scenekunst og kultur i styrer og utvalg både nasjonalt og internasjonalt, og initierte og var styreleder i ProDa (Profesjonell Dansetrening). Internasjonalt fokus inkluderer mange års samarbeid med dansekunst i Zimbabwe og Mosambik, og studier i Sverige Tyskland, Ecuador og Bolivia.

Ble tildelt GMI (garantiinntekt for kunstnere) i 1979 og er æresmedlem av Norske Dansekunstnere og Peña Flamenca Noruega.

Holder Foredrag 30. & 31. oktober på CdF.

Jesús Fernández

Gjestepedagog fra Spania (website)


Kommer fra Cadiz, men er bosatt i Madrid. Startet å danse som 6-åring og har mottatt flere priser og utmerkelser i diverse flamencokonkurranser. Våren 2019 ble han ferdig uteksaminert med «Bachelor en Educación Danza», etter 4 års utdannelse ved Conservatorio Superior de Danza "Maria de Ávila" (CSDMA) som tilbyr høyeste danseutdannelse i Spania.
Fernández har turnert så å si over hele verden, både som danser, koreograf og pedagog. Har jobbet med Aurora Vargas, Juana la del Revuelo, Capullo de Jeréz, Antonio Reyes, Belén López, Manuel Liñan og Marco Flores. Vært danser i kompaniet til Rafaela Carrasco og nylig danser i forestillingen La Espina med Olga Pericet. Gjorde debut med sin egen forestilling Ataduras i Festival de Jerez 2011, og høstet flotte omtaler for sine produksjoner Puntos Inacabados og Gaditaneando. Opptrer ofte ved de mest anerkjente Tablaoer som Casa Patas, Tablao Coral de la Moreria, Las Tablas, Los Gallos, El Flamenco m.fl. Underviser bl.a ved Flamencostudioet Amor de Dios i Madrid (video). 
I Norge har han vært med i flere av våre produksjoner bl.a. Flamenco de mi Alma, Flamenco con mil Amores, CdF 20-års Jubileumsforestilling, Noche Flamenca og siste FLAMENCO MMXIX (2019). Har turnert m/Rikskonsertene, opptrådd i Telemarkfestivalen, Olavsfestdagene og i flere settinger i regi av CdF.
Jesús Fernández har vært vår gjestepedagog siden 2004. Holder Workshop 27. & 28. november på CdF. 

Selene Muñoz

Gjestepedagog fra Spania/Danmark (website)


Født i Spania og startet å danse allerede som 4-åring. Da hun var 14 år begynte hun å studere på flamencostudioet «Amor de Dios» og deretter ved «Royal Conservatory of Dance» i Madrid. Med spansk far og dansk mor har hun jobbet som utøvende kunstner i begge land.

Har mottatt flere prestisjetunge priser som danser og koreograf og fikk hele 3 priser for «Alegría de papel» i koreografikonkurransen «Certamen de Coreografía de Danza Española y Flamenco» (Madrid 2013).  Vant førsteprisen i «Dancing With The Stars» for The Danish Television. Ble nominert for «Best Dancer of the Year» i CPH Culture (2017) og har mottatt flotte omtaler, bl.a. for sine produksjoner «Presence» og "Libertad". Hun har opptrådt i hele verden, som bl.a.: Guggenheim Museum in New York, World Expo in Shanghai, Flamenco Festival of London and USA, Reina Sofia Museum in Madrid, David Tower in Jerusalem, Bergen International Festival, Royal Danish Theatres, Danish Operahouse, Louisiana Museum of Modern Art in Denmark, International Guitar Festival of Denmark, Lisinski Concert Hall in Croatia, Flamenco Festival of Zagreb, Tchaikovsky Concert Hall and House of Music in Moscow and Cemal Resit Rey Concert Hall in Istanbul. Hun har opptrådt for The Royal Danish Family (video) ved flere anledninger.

Selene Muñoz har undervist flamenco i mange år. Hun er en meget ettertraktet pedagog og gir Workshops og Masterklasses i Spania, og ofte i sammenheng med forestillinger og turnéer i utlandet. Hun samarbeider med mange spennende musikere og er en kreativ dansekunstner, noe som gjenspeiler seg i hennes fantastiske kostymer, designet By Luna Design. Selene medbringer flamencoutstyr for salg og holder Workshop 20. & 21. november på CdF.  

Jesús Morente

Gitarist / sanger (website)


Kommer fra Sevilla og er en veletablert gitarist i det norske musikkmiljøet. Begynte å studere i 6-årsalderen ved musikkonservatoriet i Badajoz og videre i Merida og Sevilla. Har undervist i Musikkvitensap ved Universitetet i Oslo og Oslo Fine Arts Academy. Repetitør ved Statens Balletthøgskole (KHiO) og Spin Off. Har opptrådt i diverse festivaler i Norge bl.a. Festspillene i Bergen, Oslo World Music Festival, Working Class Hero Festival i Drammen, Mela Festivalen i Oslo, World Arts & Performing Festival i Lahore (Pakistan) og i Nordic Flamenco Festival i Stockholm. Har turnert med Rikskonsertene siden 2003, medvirket på flere plateinnspillinger og samarbeider for tiden med artist Ingrid Jasmin Vogt. I 2002 var han med på forestillingen «FLAMENCO» i Nasjonalgalleriet som både sanger, gitarist og pianist. Har siden da vært med på de fleste av våre produksjoner. som bl.a. FLAMENCO MMXIX, Noche Flamenca og CdF 25 års JubileumsforestillingHan spiller for danseklasser på Centro de Flamenco og har holdt flere workshop i «Compas» (palmas/håndlapping, rytme og Soniquete). Gir privattimer og deler gjerne sine solide kunnskaper om flamenco. Han er ofte med, når vi blir booket til events. Medstifter og musiker i flamenco-trioen Flamencura.

Tidligere pedagoger/gjestelærere

Andre gjestedansere og musikere - se PRODUKSJONER