PEDAGOGER 2024

Tidligere pedagoger/gjestelærere - se under

Kari Helene Østby («Elena»)

• Flamencodanser, pedagog, koreograf og produsent siden 1993

• Stiftet Centro de Flamenco i 1995

• VIDEO: «Mine 30 år med FLAMENCO»


Kari Helene, også kjent under artistnavnet «Elena», er eier og daglig leder av Centro de Flamenco, og står for den løpende undervisningen ved studioet. Som dansekunstner har hun medvirket i en rekke produksjoner, i bredden av plattformer, bl.a. i alle egenproduserte flamencoforestillinger siden 1993. Gjennom sin karriere har hun invitert og delt scene med et mangfold av prisbelønte flamencoartister. Særlig fremheves turneer som Flamenco de mi Alma, Flamenco con mil Amores og Flamenco del Mundo. Til produksjonen Flamenco MMXIX, inviterte hun de verdenskjente danserne Olga Pericet, Marco Flores og Jesús Fernández m/musikere og presenterte samtidig sitt «Compañía Centro de Flamenco». Et av høydepunktene var også som danser i Leyenda Personal med Joaquín Grilo m/ensemble feat. Dorantes, for Oslo World Music Festival. Videre var hun medskapende danser i soloen «Transit#1», idé/koreografi av Inger Lise Eid - et bestillingsverk til Stemmerettsjubileet i Folketeatret (2013), som senere ble vist i en rekke sammenhenger. Kari Helene har bred erfaring med koreografi, for bl.a. eget kompani, Operahøgskolen, Happy Feet og Flamenco Trondheim. Har opptrådt i ulike festivaler, danset/koreografert i musikkvideoer og deltatt i flere TV-program. Hun har turnert med Rikskonsertene og nå videre med Den kulturelle skolesekken/spaserstokken.


Begynte å danse som 5-åring (les artikkel) og gikk ballettlinjen på Fagerborg vid. skole i Oslo. Sin profesjonelle kunstneriske og pedagogiske utdanning, med offentlig godkjent undervisningskompetanse, tok hun ved Statens Balletthøgskole (nå avd. Dans, KHiO). Her ble hun introdusert til flamenco av Inger Lise Eid. Videreutdanning i New York ved Broadway Dance Center, Ballet Arts, Steps Dancestudio og Fazil's Flamenco Studio. Har studert i Spania ved det mest anerkjente flamencostudio Amor de Dios (Madrid), samt deltatt på utallige workshops, fortrinnsvis i Sevilla og Jerez. Noen av hennes pedagoger har vært; José Molina, La Meira, Cristobal Reyes, Jesús Fernández, Joaquín Grilo, Marco Flores, Olga Pericet, Lucía de Miguel, Almudena Serrano, José Manuel Álvarez m.fl.


I 1993 begynte hun å undervise flamenco ved Spin Off og Dansestudioet i Oslo og fortsatte på Studio Oscar. Etablerte Centro de Flamenco i 1995, som Norges første studio for kun flamencodans, med tidligere partner David Cotto Rojas, men har siden 2004 drevet CdF i egen regi. Mange danseelever har fulgt hennes kurs fra oppstarten i -93, og noen har også satset profesjonelt. Kari Helene har vært timelærer i flamencodans ved KHiO (2001-2019) og har undervist for Riksteateret, Flamenco Trondheim, Attic i Drammen m.fl. Er engasjert som pedagog for DanseFOT. Hun er medstifter og danser/koreograf i gruppen Flamencura, og var arrangør/medarrangør for «INTIMO» - et gjestespill med verdensstjernen Farruquito, Oslo Konserthus (Store sal) i 2022.

Initiativtaker og arrangør av SPANISH HOURS på Uhørt i Oslo.

Jesús Fernández

Gjestepedagog (Website)


Kommer fra Cadiz, men er bosatt i Madrid. Startet å danse som 6-åring og har mottatt flere priser og utmerkelser i diverse flamencokonkurranser og ble nylig nominert som finalist i «VIII Premios LORCA 2022». Han har 4 års utdannelse med «Bachelor en Educación Danza», ved Conservatorio Superior de Danza "Maria de Ávila" (CSDMA) - høyeste danseutdannelse i Spania, og er nå ansatt som flamencolærer ved samme universitet. Fernández har turnert så å si over hele verden, både som danser, koreograf og pedagog. Har jobbet med Aurora Vargas, Juana la del Revuelo, Capullo de Jeréz, Antonio Reyes, Belén López, Manuel Liñan og Marco Flores. Vært danser i kompaniet til Rafaela Carrasco og danser i «La Espina» m/Olga Pericet. Gjorde debut med sin egen forestilling «Ataduras» i Festival de Jerez 2011, og høstet flotte omtaler for sine produksjoner «Puntos Inacabados» og «Gaditaneando». Presenterte nylig sin siste produksjon «La Pepa». Opptrer ofte ved de mest anerkjente Tablaoer som Casa Patas, Tablao Coral de la Moreria, Las Tablas, Los Gallos, El Flamenco m.fl. Underviser bl.a ved Flamencostudioet Amor de Dios i Madrid. 
I Norge har han vært med i flere av våre produksjoner bl.a. Flamenco de mi Alma, Flamenco con mil Amores, CdF 20-års Jubileumsforestilling, Noche Flamenca og siste FLAMENCO MMXIX (2019). Har turnert m/Rikskonsertene, opptrådd i Telemarkfestivalen, Olavsfestdagene og i flere settinger i regi av CdF.  Jesús Fernández har vært gjestepedagog v/CdF helt siden våren 2004.

Holder WORKSHOP på Centro de Flamenco 24. - 26. mai 2024

Jesús Morente

Gitarist / sanger (Website)


Kommer fra Sevilla og er en veletablert gitarist i det norske musikkmiljøet. Begynte å studere i 6-årsalderen ved musikkonservatoriet i Badajoz og videre i Merida og Sevilla. Har undervist i Musikkvitensap ved Universitetet i Oslo og Oslo Fine Arts Academy. Repetitør ved Statens Balletthøgskole (KHiO) og Spin Off. Har opptrådt i diverse festivaler i Norge bl.a. Festspillene i Bergen, Oslo World Music Festival, Working Class Hero Festival i Drammen, Mela Festivalen i Oslo, World Arts & Performing Festival i Lahore (Pakistan) og i Nordic Flamenco Festival i Stockholm. Har turnert med Rikskonsertene siden 2003, medvirket på flere plateinnspillinger og samarbeider for tiden med artist Ingrid Jasmin Vogt. I 2002 var han med på vår forestilling «FLAMENCO» i Nasjonalgalleriet som både sanger, gitarist og pianist. Har siden da vært med på de fleste av CdF sine produksjoner. som bl.a. siste «FLAMENCO MMXIX» Medstifter av flamenco-trioen Flamencura og gir gjerne privattimer i flamencogitar. Har holdt workshop i «Compas» (palmas/rytme) på CdF og spiller for danseklasser på Centro de Flamenco

Gjestepedagoger 2023:


Nino de los Reyes

Gjestepedagog (Website)


Nino de los Reyes startet sin karriere allerede som 9-åring da han var med i Campanas Flamencas, produsert av Paco Sánchez, gründer av den legendariske Cumbre Flamenca. Han har delt scene med bl.a. Joaquín Grilo, Milagros Mengibar, La Tati, Antonio Reyes og hans bror Isaac de los Reyes. I tidlig alder startet han å opptre i kompanier for Eduardo Serrano «El Güito», Carmen Cortes og Javier Barón. Han formet også deler av Enrique Morente’s ensemble. Har også jobbet med kjente artister som Pepe Habichuela, Josemi Carmona, Juan José Suárez «Paquete», José María Bandera, Niño Josele, Jesús de Rosario, Juan Carmona, Ramon el Portugués, Miguel el Rubio, Montse Cortes, José Soto «Sorderita», Rafael de Utrera, Jorge Pardo, Carles Benavent, Alain Pérez, Rubén Dantas m.fl. I 2010 vant han hele 3 priser for sin produksjon «Origen», for beste danser, koreograf og musikk av Paco Cruz. Han har også produsert «Inside», «Tierra» regissert av David Picazo og den nyeste «Una mas de la banda». Nylig var han invitert til å delta i en tribute concert for Paco de Lucía, og deltok i TV programmet «Flamencos en el Berlin» der han opptrådde med Antonio Canales, Juan Manuel Fernández Montoya «Farruquito», Antonio Fernández Montoya «Farru», José Maya, Paloma Fantova, and Belen López. Han er en populær pedagog ved Amor de Dios i Madrid. Nino har også jobbet med kjente pop- og jazzmusikere, vært med på innspillinger med bl.a. Paul Simon «Stranger to Stranger», og opptrådde med han ved Madrid Barclays Center. Danset for Chick Corea i hans 75 årsdag på Blue Note i New York og deretter i Madison Square Garden. Ble Grammy Award Winner i samarbeid med Chick Corea og The Spanish Heart Band, da albumet «Antidote» ble beste Latin jazz-album i 2020. Turnerte med The Spanish Heart Band i 2019, og de gjestet flere av de mest kjente festivaler, bl.a. Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festival og Love Supreme.

Nino de los Reyes kommer til Oslo i forbindelse med Hanne Tveters releasekonsert med spanske musikere på Riksscenen lørdag 2. september.

Holdt WORKSHOP i september på CdF.


Selene Muñoz

Gjestepedagog (Website)


Født i Spania og startet å danse som 4-åring. Da hun var 14 år begynte hun å studere på flamencostudioet «Amor de Dios» og deretter ved «Royal Conservatory of Dance» i Madrid. Med spansk far og dansk mor har hun jobbet som utøvende kunstner i begge land.

Har mottatt flere prestisjetunge priser som danser og koreograf og fikk hele 3 priser for «Alegría de papel» i koreografikonkurransen «Certamen de Coreografía de Danza Española y Flamenco» (Madrid 2013).  Vant førsteprisen i «Dancing With The Stars» for The Danish Television. Ble nominert for «Dancer of the Season» i CPH Culture (2021/2022) og har mottatt flotte omtaler, bl.a. for sine produksjoner «7SENSES» og «Libertad». Hun har opptrådt i hele verden, som bl.a.: Guggenheim Museum in New York, World Expo in Shanghai, Flamenco Festival of London and USA, Reina Sofia Museum in Madrid, David Tower in Jerusalem, Bergen International Festival, Royal Danish Theatres, Danish Operahouse, Louisiana Museum of Modern Art in Denmark, International Guitar Festival of Denmark, Lisinski Concert Hall in Croatia, Flamenco Festival of Zagreb, Tchaikovsky Concert Hall and House of Music in Moscow and Cemal Resit Rey Concert Hall in Istanbul. Hun har opptrådt for The Royal Danish Family ved flere anledninger.

Selene Muñoz er en ettertraktet pedagog og gir Workshops og Masterklasses i Spania, og ofte i sammenheng med forestillinger og turnéer i utlandet. Hun samarbeider med mange spennende musikere og er en kreativ dansekunstner, noe som gjenspeiler seg i hennes fantastiske kostymer, designet By Luna Design.

Gjestet Festspillende i Bergen, med sin produksjon «7SENSES» i Grieghallen (mai 2022). Har holdt flere workshop på CdF og var gjestedanser på SPANISH HOURS i mars.

Holdt Workshop i mars og Sommerkurs juni 2023 på CdF.

Marco Flores

Gjestepedagog (Website)


«What can be said about Marco Flores? As elegant as can be. Good taste, subtle, serene, sober, graceful, poise, rythm and a masterful frugality of movements... No flamenco dancer today says more with less» 
- Estela Zatania, DeFlamenco.com

Marco Flores kommer fra Arcos de la Frontera (Cádiz), men bor i Madrid. Har mottatt en rekke prestisjetunge priser og utmerkelser (se egen website). Startet sin karriere som danser i kompaniet til Sara Baras og deretter Rafaela Carrasco. Ikke lenge etter ble han invitert som gjestedanser i forestillinger til Mercedez Ruíz og Miguel Ángel Berna. Flyttet til Madrid i 2001 og startet samarbeid med bl.a Olga Pericet, Manuel Liñan og Daniel Doña. Produksjoner som 2 en Compañia, Chanta la Mui, Complot, En sus 13, ble alle kritikerroste forestillinger som ble oppført i diverse festivaler. Med tittel Marco Flores CIA presenterte han sin egen soloforestilling DeFlamencas i Gran Teatro de Córdoba (2010), noe som bekreftet en stor artist og utøver såvel koreograf, produsent og ressigør. I 2014 ble hans Laberíntica fremført med stor suksess under Festival de Jerez. Samme år ble han invitert til Festival de Jerez Opening Gala, med forestillingen Las cinco estaciones. Andre produksjoner kan nevnes; DeFlamencas, Tránsito, Laberíntica, Entrar al Juego m.fl. Aktuell med forestillingen SOTA, CABALLO Y REINA i Festival de Jerez og .Stora Teatern i Gøteborg lørdag 16. september 2023.

Marco koreograferer for mange artister, for Ballet Nacional de España og turnerer verden over. Underviser jevnlig ved Flamencostudioet, Amor de Dios i Madrid. Se herlig video fra innstudering i studio, Fase Alterna, Flamenco eller denne videomixen: Cía. Marco Flores, Flamenco - Danza

Marco Flores var gjestedanser i våre produksjoner FLAMENCO de mi Alma (2008) og FLAMENCO MMXIX (2019) og var med i Olavshallen under Olavsfestdagene i Trondheim.

Holdt WORKSHOP januar 2023 på CdF.

Tidligere pedagoger/gjestelærere

Andre gjesteartister - se PRODUKSJONER